måndag 2 maj 2011

Vad för slags liv erbjuder du din hund?

Jag får ont i hjärtat när jag tänker på hur en del hundar lever sina liv. Tänk er att sitta ensam i en hundgård hela livet, där det aldrig händer något roligt, att bara sitta och vänta.
Jakthundarna tycker jag extra synd om, de älskar att jaga. De får jaga några veckor om året, resten av året sitter många av dem bakom hönsnät. Några veckor innan jakten tar husse eller matte ut dem på cykelturer för att de ska träna upp flåset, när jakten är slut åker de in i sin hundgård igen.
När jag bodde i Viborg var där en familj som hade en jämthund, han satt bunden vid sin hundkoja hela livet. Han fick aldrig komma in (sonen var allergisk), han gick aldrig några promenader, han fick aldrig följa någonstans. Han skällde när vi gick förbi, han ville väl följa med förstås.
När han blev gammal och sjuk gömde ägaren honom i en gammelstuga istället för att ta honom till en veterinär eller be min pappa skjuta hunden.
En dag stod där en ny hund bunden vid hundkojan. Jag undrar vad den fick för liv.

Det är vansinne att skaffa husdjur utan att tänka sej för, småbarnsfamiljer som skaffar en schäfervalp tex eller tonåringar som köper en valp utan att begripa att hundar kräver mycket tid och engagemang. Jag undrar hur många föräldrar som fått ta över husdjur som unga djurköpare tröttnat på.

Jag funderar varje dag på vad jag erbjuder min hund för liv, det är en jakthund men hon jagar bara någon katt eller ekorre ibland eftersom hon inte är injagad. Jag vill ha det så.
Vi går promenader, hon är nästan aldrig ensam, hon får hälsa på andra hundar när vi är ute och hon får följa med när vi åker någonstans.
Hon är inte intresserad av leksaker eller tuggben, det är lite tråkigt för det hade varit roligt att leka lite med en tennisboll.

7 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med dej.. Det e inte bara bra att skaffa hund.. Själv vet jag inte om jag kommer skaffa nån mer hund efter min Felix.. Känner mej lös och ledig nu och vet inte om jag har lust att förlora det + att jag aldrig mer kommer få en hund som Felix.. Fast jag önskar helt klart att han hade fått leva längre än sina ynka 5 år :(

  SvaraRadera
 2. Kloka ord! önskar en viss person med tre jakthundar läst detta inlägg....

  SvaraRadera
 3. Jag har 2 jakthundar, vi har en jättestor hundgård på hela baksidan av huset mot skogen, vi motionerar dom minst 2 timmar om dagen, tränar ca 1-2 ggr i veckan, sen så jagar vi från augusti till mars i princip varje helg. Dom bor inne och myser i soffan varje kväll och jag tycker dom har ett bra liv.

  Du har en bra och tänkvärd blogg tycker jag.
  // Norrlänning

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet Linda. Och den vovve som bor hos er har det kanon bra. Bättre kan den inte ha det. Och det vet jag!!

  Kram på dig.

  SvaraRadera
 5. Norrlänning: Precis ett sånt liv önskar jag alla jakthundar!

  SvaraRadera
 6. Det är därför jag inte skaffat hund ännu fastän jag är jägare, men när kidsen har växt upp och jag får tid till att träna både mej själv och hunden i skogen då ska jag ha en fin Jämthund! Men de vet du ju redan ;) Kram

  SvaraRadera
 7. Du har precis samma inställning som jag är man inte beredd på att motionera sin hund om så bara med promenader så ska man avstå från att skaffa hund o hunder bör få vara med familjen det är ju en familjemedlem!!

  SvaraRadera